fredag 15 maj 2015

Digitalt självförsvar - ny guide från .SE

CC BY-NC-ND Some rights reserved by .SE
.SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) har en fin samling internetguider som hjälper dig att använda nätet och nättjänster på ett säkert och mer genomtänkt sätt. Den senaste guiden heter Digitalt självförsvar och handlar om hur du kan skydda dig när du vill informera allmänheten om känsliga ämnen, till exempel genom att tipsa pressen.

- Reportrar Utan Gränsers Martin Edström och Carl Fridh Kleberg från Expressen ger dig hjälp att med enkla verktyg skydda dig mot de hot som finns mot allas vår kommunikation och information på nätet. Guiden vänder sig i första hand till människor som har information de vill ska komma ut till allmänheten, tipsare och uppgiftslämnare. Här finns också mycket att hämta om du vill börja kommunicera på säkrare sätt eller helt enkelt vill veta lite mer om hur internet fungerar. Författarna tar även upp sådant som massövervakning och de spår du lämnar efter dig på internet.

Guiden tar dig genom risker och hotbilder, övervakningsfrågor samt hur du kan skydda dig och kommunicera säkrare. Till exempel är telefonen oftast mycket säkrare än internet. Guiden är faktiskt väldigt nyttigt för alla för att bli mer medveten om vilka säkerhetshot finns på nätet.

Internetguiderna publiceras med Creative Commons licenser och kan därför enkelt översättas och ges ut i andra länder. Nu har en del guider kommit ut på finska och danska och flera språk kommer inom kort. Läs mer i artikeln Nu går våra guider på export.

Inga kommentarer: