lördag 30 maj 2015

Forskar Grand Prix

Kan forskning vara rolig och fängslande? Svaret är definitivt ja och bevis för detta finns i den årliga tävlingen Forskar Grand Prix som går av stapeln för fjärde året i rad nu. Forskare från hela landet försöker att sammanfatta sin forskning på 3-4 minuter på ett fängslande sätt och bidragen bedöms efter sin effektivitet och engagemang. Syftet med tävlingen är främst att väcka intresse för forskning bland allmänheten men ska även lyfta fram vikten av populärvetenskaplig kommunikation för att forskarnas arbete upmärksammas och kommer till nytta.

- Forskar Grand Prix är en nationell tävling där forskare tävlar om vem som gör den bästa presentationen av sin forskning på mycket kort tid. Presentationen ska vara så fängslande, inspirerande och pedagogisk som möjligt. Sedan bedömer en jury och publiken insatserna och utser tillsammans en vinnare.

Årets tävling består av nio regionala deltävlingar i och en final i Stockholm. Forskar Grand Prix arrangeras i Sverige av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, VINNOVA och Vetenskapsrådet.

Här ser du förra årets vinnare, Michael Braian, doktorand vid avdelningen för oral protetik vid Tandvårdshögskolan i Malmö, som berättar om möjligheterna att 3D-printa tänder. Alla filmer från förra årets final finns på UR Samtiden.

Inga kommentarer: