torsdag 25 februari 2016

Säker nätexamination växer starkt

Idag finns det flera lösningar för säker nätexamination och allt fler universitet och MOOC-konsortier använder dessa. Två ledande företag i denna bransch är Software Secure och Proctor U och även om de erbjuder olika lösningar finns det många gemensamma finesser. Det handlar om fjärrövervakning via webbkamera, ljudupptagning och avläsning av datorskärmen. Allt kontrolleras av virtuella tentamensvakter hos företaget. Studenten kan i princip sitta var som helst men måste ha webbkamera och mikrofon.

Du loggar in i systemet som även hjälper dig med ljud och bildinställningar. Sedan får du identifiera dig mot webbkameran med giltig id-handling och sedan aktiverar du examinationsprogrammet. Datorn kan sedan låses helt så att studenten endast får skriva sina svar eller man kan tillåta vissa applikationer vid behov. Allt spelas in och kan granskas efterhand. Systemet upptäcker alla ovanliga rörelser eller avvikelser som kan kontrolleras senare och det lär vara mycket svårt att fuska, åtminstone lika svårt som i en fysisk tentamenssal.

Dessa lösningar används idag i många MOOCs som erbjuder verifierade intyg eller högskolepoäng och många universitet använder de i sina ordinarie kurser. Än så länge finns dessa lösningar i USA men det kommer säkert liknande möjligheter även i Europa. Flera lärosäten har redan testat nätexamination via webbkamera eller Adobe Connect men inte i den omfattning som vi ser nu på andra sidan Atlanten.

Som exempel hitta på en introduktionsfilm från Proctor U (filmer om Software Secure finns på deras webbsajt).

Inga kommentarer: