söndag 30 april 2017

Iris - intelligent söktjänst för forskare

Artificiell intelligens ger oss helt nya möjligheter att hitta information på nätet och ett exempel är Iris.AI. Iris är mycket mer än en söktjänst, hon lär sig hela tiden och kan analysera begrepp och teman i en artikel för att sedan hitta andra artiklar med koppling till dessa teman. Först ger du Iris länken till an artikel, sedan identifierar hon artikelns huvudteman och begrepp och föreslår andra artiklar uppdelade per tema. Iris har också analyserat alla TED-föreläsningar och kan även föreslå lämpliga sådana. Iris utvecklar sig hela tiden och genom att använda tjänsten bidrar du till hennes utveckling.

Målet är att Iris ska kunna forska själv och även skriva egna vetenskapliga artiklar. Vill du höra mer om visionen kan du titta på en TEDx-föreläsning av grundaren Anita Schjøll Brede. Läs även en artikel i Tech Crunch, Iris is an AI to help science R&D.

Här kommer en kort introduktionsfilm om hur du kan använda Iris.

lördag 29 april 2017

Google Classroom nu öppen för alla

Google Classroom är en molnbaserad lärplattform som hittills har ingått i tjänstepaketet G Suite for Education, som många skolor använder. Nu kan alla med ett Googlekonto använda Google Classroom enligt en artikel i Digital Trends, Google Classroom opens its doors to one and all. Plattformen integrerar flera kända Googletjänster som Google Drive, G-mail, YouTube, Hangouts och Kalendar. Du kan skapa en kurs med moduler, uppgifter, forum, e-möten, kalendar osv och bjuda in deltagare via g-mail.

Den nya öppna versionen av Google Classroom riktas mest mot lärare som inte har tillgång till en vanlig lärplattform, konsulter, hobbyutbildare eller mindre utbildningsorganisationer. En viktig skillnad är att organisationer som har skrivit avtal med Google utsätts inte för reklam medan den öppna gratis versionen som nu släpps kommer att innehålla vissa reklaminslag. Ingenting är ju gratis!

fredag 28 april 2017

Overleaf - skriv artiklar tillsammans

Om du skriver vetenskapliga artiklar med kollegor kan du ha stor glädje av verktyget Overleaf. Här finns det många färdiga mallar anpassade för vetenskapliga artiklar, avhandlingar, projektrapporter, meritförteckningar, bibliografier mm. Författarna kommer åt texten varifrån som helst med inloggning, kan skriva samtidigt och alla versioner kan sparas. När texten är klar kan den exporteras till olika format och du kan även publicera artikeln själv.

Med gratisversionen kommer du ganska långt men om du behöver mer lagringsutrymme kan ett PRO-konto vara värt pengarna. Här ser du en kort introduktionsfilm.

torsdag 27 april 2017

Flera utbildningar men färre studenter

Bild: Universitets- och högskolerådet (pressmeddelande)
Sveriges universitet och högskolor har utökat sitt program- och kursutbud men färre studenter söker. Detta framgår av en ny rapport från Universitets- och högskolerådet (UHR), enligt ett pressmeddelande, Fler utbildningar men färre sökande till högskolan. Rapporten innehåller statistik om alla sökande till högre utbildning hösten 2017 och jämför siffrorna med antagningsomgången till hösten 2016.

Universitet och högskolor erbjuder en procent fler kurser och 0,3 procent fler program jämfört med förra hösten. Samtidigt minskar antalet sök­ande till högskoleutbild­ningar med 2,3 procent jämfört med hösten 2016. Nedgången beror till stor del på att gruppen sökande som är högst 24 år gamla minskar med sex procent samtidigt som den rådande konjunkturen ger goda möjligheter till arbete för unga.

Antal sökande minskar mellan en halv och sju procent. Nedången är störst för sjuk­sköterskeutbildningar, då några universitet och högskolor nu har separat antagning till specialistsjuksköterskeutbildningar. Utvecklingen av antalet sökande till sjuksköterske­utbildningar mellan hösten 2016 och hösten 2017 är därför svår att bedöma.


Ladda ner rapporten som pdf-fil: Antagning till högre utbildning höstterminen 2017

onsdag 26 april 2017

Europeisk rapport om öppna lärresurser för nyanlända

Utbildning är nyckeln till integrering och vägen in i arbetsmarknaden för nyanlända i Europa men många vet inte hur de kan komma igång. Det finns dock många initiativ som skapar öppna lärresurser och MOOCs som hjälper nyanlända lära sig landets språk och orientera sig i det nya samhället. Flera universitet erbjuder kurser och stipendier men når bara en bråkdel av målgruppen.

EU-Kommissionens Joint Research Centre har nu kartlagt alla projekt och initiativ som erbjuder olika former av öppen utbildning för nyanlända i en ny rapport, enligt en artikel på Open Education EuropaFree Digital Learning Opportunities for Migrants and Refugees.

- In order to assess the extent to which MOOCs and other free digital learning offers, such as mobile learning, are effective and efficient ways of developing the skills needed by migrants and refugees, the European Commission’s Joint Research Centre conducted a research project in the second half of 2016 in collaboration with external experts. The study included a literature review, a mapping of relevant initiatives, and the results of twenty-five interviews with key informants from ten different FDL initiatives and four focus groups with thirty-nine migrants/refugees, in different situations and with different profiles.

Rapporten identifierar brister, behov och utvecklingsområden, framför allt inom områden som språkutbildning, certifiering, validering, kvalitetssäkring och hållbarhet. Den efterlyser mer forskning om nyanländas utbildningsbehov, i synnerhet inom vuxenutbildning, och om hur nyanlända verkligen använder digitala lärresurser och nätbaserade kurser.

Ladda ner rapporten som pdf-fil.

fredag 21 april 2017

Tjänstemän behöver flexibla fortbildningskurser - TCO

Det finns två miljoner tjänstemän i Sverige och många av dem behöver vidareutbildning. Samtidigt finns det många jobb som inte kan tillsättas på grund av bristen på nödvändig kompetens. För att lösa denna matchningsproblematik behövs ett större utbud av flexibla distansutbildningar som kan läses på deltid. Under de senaste åren har landets lärosäten dragit ner på just fristående distansutbildningar och därför kräver TCO att regeringen ger landets lärosäten ett omställningsuppdrag.

Det menar TCO-ordförande Eva Nordmark i en debattartikel i Dagens Samhälle, TCO: ”Sluta blockera en nödvändig utveckling”. I artikeln lägger hon fram följande förslag:

1. Särskilda anslag till utbildning för yrkesverksamma. En del av lärosätenas anslag öronmärks för utbildningar som till form och innehåll passar för fort- och vidareutbildning.

2. Högre ersättning för studenter registrerade för vidareutbildning. Knyt den särskilda resurstilldelningen till studenterna snarare än till utbildningens form och inriktning.

3. Anslag fördelade efter ansökan från lärosäten. Lärosätena själva får ta initiativ, gärna i samarbete med andra aktörer till exempel branschorganisationer, arbetsmarknadens parter eller Arbetsförmedlingen, och ansöka om att få anordna utbildning.


För att förankra dessa förslag och hitta lösningar kommer Eva Nordmark att besöka flera lärosäten under våren.

torsdag 20 april 2017

Elink - skapa snygga nyhetsbrev eller webbsidor

Vill du snabbt och enkelt skapa en webbsida eller nyhetsbrev med en samling artiklar, bilder, filmer från webben som du kan dela med andra eller skicka till prenumeranter? Ett praktiskt verktyg som heter elink kan vara det du letar efter. Du behöver bara ange webblänkar till det innehåll du vill visa och elink hämtar rubrik, inledningstext och bild. När du har skapat en sida med intressant material kan du enkelt publicera det som en webbsida eller omvandla det till ett nyhetsbrev med klickbara länkar.

På en elink-sida kan du även lägga in dokument från Google Drive, Box eller Dropbox, filmer från YouTube, Vimeo eller TED samt bildspel från t ex Slideshare. I följande film får du en känsla för hur elink fungerar. Ett bra verktyg för att samla material till ett projekt, skapa ett nyhetsbrev, visa grupparbete osv.

onsdag 19 april 2017

Styr mobilen med gester

CC0 Public domain on Pixabay
Mobiler med pekskärm tas nästan för givet idag men nästa steg i mobilutvecklingen kan väl vara att styra mobilen med gester. Ett forskningsprojekt vid Linnéuniversitetet försöker skapa nästa generations gränsnitt enligt en nyhet från universitetet, I framtiden styr vi mobilen med gester. Mobilen ska kunna styras med handrörelser och om man kombinerar mobilen med VR-glasögon (virtuell verklighet) finns det många tänkbara tillämpningar:

- Tillämpningarna är många och vitt skilda – virtuell och förstärkt verklighet (virtual reality, VR, resp Augmented Reality, AR), medicinska miljöer, robotteknik, e-inlärning, 3D-spel och mycket mer. Att i realtid kunna analysera rörelser med händer och enskilda fingrar kräver dock både hög kapacitet och hög intelligens hos det system som ska hantera detta. Det handlar om stora datamängder och avancerade analyser, inte minst när systemet behöver spåra rörelser hos flera händer samtidigt.

Vi kan vrida och vända på virtuella objekt via hand- och armrörelser fast med bara mobilen som dator. Projektet, som finansieras av KK-Stiftelsen, heter Real-Time 3D Gesture Analysis for Natural Interaction with Smart Devices och innebär ett samarbete med 3 företag: Screen Interaction, MindArk PE och Globalmouth.

Läs mer på nyhetssajten NewsDog: The future of mobiles is control by hand gestures

tisdag 18 april 2017

Kritiskt tänkande - ny gratis e-bok

Nätverket SNH (Samverkan för nätbaserad högskoleutbildning) har publicerat en ny öppen e-bok om ett väldigt angeläget område, Kritiskt tänkande - en introduktion. Boken har skrivits av Lars Torsten Eriksson och guidar dig genom de viktigaste begreppen och utmaningar som källkritik, normkritik, kritiska perspektiv, argumentationskritik och datamanipulation.

- Här är en kort e-bok för den som vill få en snabb introduktion. Det är lätt läsning och ger en fördjupad förståelse för vad kritiskt tänkande är och vad det kan användas till.

E-boken laddas ned via OpenSN (en fil i formatet .epub vilket enbart kan läsas via e-bokprogram). För att kunna läsa en e-bok på dator behöver du ha Adobe digital editions på din dator. Eller har du webbläsaren Mozilla Firefox, ladda hem EPUBReader.

Vill du läsa e-boken på en mobil enhet som till exempel läsplatta, surfplatta eller mobiltelefon behöver du en läsapp. Där finns oftast redan en läsapp installerad, men annars finns till exempel Bluefire Reader som du kan ladda ned via Google Play eller App Store.

lördag 15 april 2017

Konferens om molntjänster för universitet och högskolor

CC0 Public domain on Pixabay
SUNET driver ett projekt som undersöker användning av molntjänster inom högre utbildning och ordnar en konferens om ämnet i Stockholm 8 maj. Konferensen är intressant för alla som arbetar med IT-tjänster vid landets universitet och högskolor.

Ur agendan (fler programpunkter tillkommer):
  • LISAM – Lärplattform , Student- och Lärarportal, allt i molnet, Joakim Nejdeby, CIO, Linköpings universitet www.liu.se
  • GDPR och molnet – Jurist kommenterar det rättsliga läget för statliga myndigheter
  • Hur resonerar man kring, kostnader, säkerhet, tjänster och migration till molnet Nordcloud AB Sweden www.nordlcoud.com/se
  • AWS från Amazon i Sverige, Joakim Stolpe Amazon Web Services, Sweden AB aws.amazon.com
  • Microsoft Svenska AB presenterar Azure www.microsoft.se
  • Sunet har upphandlat molntjänster från Safespring – Fredric Wallsten VD, Blue Safespring AB www.safespring.com
  • GÉANT har upphandlat molntjänster för universitet och högskolor i Europa – Avtalen med Microsoft och Amazon är klara att använda, Stefan Liström, SUNET www.sunet.se

torsdag 13 april 2017

Shindig höjer ribban på webbinarier

Shindig är en ny plattform för e-möten och webbinarier som visar vägen mot nya möjligheter. I Shindig kan du samla tusentals deltagare och alla kan ha video- och röstkommunikation. Några funktioner och fördelar:

  • Alla kan ställa frågor genom att räcka upp handen och be om ordet eller genom att skriva sin fråga till talaren. 
  • Precis som vid en fysisk konferens kan deltagare mingla med varandra, forma tillfälliga smågrupper och kommentera föreläsningen inom sina grupper eller med andra vänner. 
  • Du kan lägga in vilka bakgrundsbilder du vill för att skapa rätt känsl.
  • Shindig kan integreras med Facebook och Twitter för maximal spridning och du kan även samtidigt streama en sändning via Facebook Live eller YouTube Live
  • Moderatorn och administratörerna ser alla deltagare i bild och kan enkelt se till att rätt person kommer till tals. 
  • Om en deltagare vill ställa en fråga så syns deras bild i samma format som presentatören. 
  • Alla sessioner kan spelas in.
  • Shindig går direkt i din webbläsare, inget behöver laddas ner.
  • Du bestämmer om du vill ha registrering eller om du släpper in alla so vill delta.
  • Finns som app för både Android och iOS.

Här kommer en kort film som visar hur det ser ut.

onsdag 12 april 2017

MOOC-bok

CC BY-NC-ND by BizMOOC, 2016
För universitet, utbildnings-organisationer och företag som tänker ge en MOOC (storskalig öppen nätbaserad kurs) finns nu en bra guide med goda exempel och rekommendationer, MOOC book.

Guiden har tagits fram av projektet BizMOOC (Knowledge Alliance to enable a European-wide exploitation of the potential of MOOCs for the world of business) och riktas mot tre målgrupper: universitet, företag och studerande. För varje målgrupp finns det riktlinjer, behov och gap-analys samt en bred beskrivning av MOOCs från olika perspektiv: bakgrund, MOOC-varianter, utveckling, kvalitet, affärsmodeller, certifiering, innovation och framtid.

Du kan läsa hela boken på nätet eller ladda ner och skriva ut den som pdf. Du får även kommentera och ge återkoppling direkt på varje sida.

tisdag 11 april 2017

Konferens om mobilt lärande för nyanlända

CC0 Public domain by Alex Mihis on Pexels
Hur kan mobilt lärande hjälpa nyanländas integration genom att erbjuda språkstöd och samhällsinformation? Detta kommer att diskuteras under en konferens den 12 juni i Lindholmen, Göteborg, How can mobile technology support integration of newly arrived migrants? Konferensen arrangeras av det projektet Minclusion, Gästtalaren är Agnes Kukulska Hulme (Professor of Learning Technology and Communication, Open University, UK) som har arbetat länge med frågor om mobilt lärande och integration.

- For newly arrived migrants, learning the language and about the culture is a vital element to quickly integrate into the new society. The Minclusion project aims at developing a mobile application for language learning and intercultural communication to help Arabic speaking migrants to integrate in Sweden.

Projektet är ett samarbete mellan forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet och finansieras av Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF).

måndag 10 april 2017

Asynkrona videodiskussioner med Flipgrid

Asynkron diskussion brukar vara textbaserad, oftast i ett diskussionsforum, och det är svårt att skapa en bra gruppkänsla, speciellt i en helt nätbaserad kurs. Verktyget Flipgrid låter dig skapa ett videoforum där studenterna får svara på frågor och kommentera varandras inlägg genom att ladda upp korta filmer som de gör i sina mobiler, plattor eller datorer. Gruppdynamiken blir bättre när alla kan komma till tals och alla ser och hör varandra. De som inte vill tala under synkrona möten får nu tid att fundera innan de laddar upp sina reflektioner.

Flipgrid kan enkelt bäddas in i de flesta lärplattformar. Den har en begränsad gratisversion men om du vill kunna skapa obegränsade diskussioner kostar pro-versionen cirka 590 kr per år ($65). Här ser du en kort introduktionsfilm.

lördag 8 april 2017

Webinar om kursdesign

Arbetar du med pedagogisk utveckling? Har du lärarlag som du stöttar i kurs – eller programdesign? Då är detta något för dig! Välkommen till ett webinar om ABC-metoden – en hands-on, effektiv och kreativ planeringsmetod för design av kurser i blended format. Här får du möjlighet att lyssna, diskutera och ställa frågor till våra presentatörer Clive Young och Nataša Perovic från University College London (UCL), som kommer att berätta om och visa hur de har utvecklat och arbetar med ABC-metoden. Med oss har vi också Marita Ljungqvist och Maria Hedberg som både genomgått workshopen själva och hållit den för lärarlag vid Lunds universitet.

När: 26 April, 14-15:00 CET
Var: Online via Adobe Connect.
Hur: Länken till webbinariet kommer att mailas ut till alla deltagare innan start.
Titta gärna på den här introduktionsfilmen om ABC-metoden.

fredag 7 april 2017

Rapport om det livslånga lärandet inom högre utbildning

Idag pågår stora strukturförändringar på arbetsmarknaden och efterfrågan för fortbildning inom alla branscher ökar ständigt. Samtidigt har lärosätenas utbud av fortbildning på distans minskat. En ny rapport från RiksrevisionenDet livslånga lärandet inom högre utbildning, kartlägger intresset för fortbildning inom högre utbildning och hur lärosäten arbetar med att erbjuda lämpliga fortbildningsinsatser som möter efterfrågan. Det saknas bra statistik om efterfrågan på fortbildning i landet och formen har en ganska låg profil bland lärosäten. Statliga medel styrs mest mot programutbildningar hellre än fristående kurser. Dessutom kräver fortbildning ökad flexibilitet och tillgänglighet och lärosäten har ofta svårt att möta de korta ledtiderna som företag är vana vid.

Rapporten ger följande rekommendationer till regeringen:

  • Se över förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor så att Universitets- och högskoleregistret även innefattar uppgifter om uppdragsutbildning
  • Förtydliga lärosätenas roll vad gäller att tillhandahålla fortbildning
  • Se över incitamentsstrukturer som kan påverka lärosätenas möjligheter att erbjuda fortbildning

Se ett bildspel från Riksrevisionen om rapportens viktigaste punkterna.

Här ser du en diskussion om framtidens vidareutbildningar som spelades in 3 april med följande personer i panelen: Micael Holmström (vd, Academy), Sigbritt Karlsson (rektor, KTH), Annette Mellander (Riksrevisionen), Karin Röding (statssekreterare) och moderator Mikael Witterblad (chef för SNS forskningsprogram).

torsdag 6 april 2017

2 nya internetguider

Internetstiftelsen i Sverige (IiS) har publicerat två nya guider.

Den första guiden, Algoritmer – så påverkar de din vardag, är väldigt aktuell för att den förklarar i enkla termer hur de stora nättjänsterna använder algoritmer för att analyserar vårt beteende på nätet och leverera anpassade sökresultat. Vad är algoritmer och hur påverkar dem våra liv idag? 

- Varför har algoritmer för sortering och prioritering av information blivit så betydelsefulla? Den främsta anledningen är att vi numera möter information i olika kanaler i sådana stora mängder att enbart mänsklig hantering av den i princip är omöjlig. Hur skulle vi exempelvis kunna hantera de hundratusentals träffar som sökningar på nätet ger om vi inte fick hjälp att prioritera resultaten? Det här är guiden för dig som vill lära dig mer om de algoritmer som påverkar oss alla.


Den andra guiden, Introduktion till internet för äldre, ger praktiska pedagogiska råd till alla som vill hjälpa äldre släktingar och vänner att komma igång med internet.
 
- Det här guiden bjuder på tips och pedagogiska insikter för dig som vill hjälpa årsrika släktingar, vänner eller bekanta att dra nytta av nätets många möjligheter.

Läs mer i ett pressmeddelande från IiS.

IiS har en omfattande samling internetguider som kan användas för egen utveckling eller som läromedel i klassrummet.

onsdag 5 april 2017

Filterbubblan - följ debatten från flera sidor samtidigt


Filterbubblan är en intressant ny nyhetstjänst som ger dig möjlighet att följa aktuella politiska diskussioner från olika synvinklar och därmed spräcka din egna filterbubbla. Tjänsten följer många ledande Twitterkonton som representerar olika politiska grupperingar, vänster, mitten och höger.

Filterbubblan.se är en tjänst som låter dig se hur olika debatten låter i de tre ideologiska filterbubblor som präglar svensk inrikespolitik, från vänster till höger.

När du går in i Filterbubblan är det slumpen som avgör vilken "bubbla" du hamnar i men du kan alltid klicka vidare till vänster eller höger på den politiska skalan för att se hur andra kommenterar samma nyheter. Du kan också välja att fokusera på ett särskilt ämne eller bara se hur dagens nyhetsflöde ser ut. Genom att följa Filterbubblan kan du jämföra hur olika sidor väljer att kommentera samma nyheter och dra egna slutsatser. Filterbubblan censurerar inte innehållet och en del meddelanden kan vara helt missvisande eller felaktiga. Den riktiga filtern är du själv och din källkritisk förmåga.

Verktyget har utvecklats utifrån en idé av Per Grankvist, journalist och författare, i samarbete med Great Works, en digital innovationsbyrå.

Läs även en amerikansk artikel om Filterbubblan på sajten NiemanLab, Filterbubblan is a Swedish effort to give a side-by-side, real-time glance at the country’s filter bubbles.

tisdag 4 april 2017

Google Keep

Google Keep är ett enkelt verktyg som fungerar som en personlig anslagstavla där du kan lägga påminnelser, att göra-listor, idéer, bilder, referenser, röstmeddelande osv. Du kan sätta deadlines och påminnelser och dela dina inlägg med kollegor och vänner. Du kan färgkoda dina inlägg efter funktion och du kommer åt Google Keep från alla datorer, plattor och mobiler.

Här kommer en kort introduktionsfilm.

söndag 2 april 2017

Europeisk satsning på kvalitet inom e-lärande

CC0 Public domain on Pexels
ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) har startat en arbetsgrupp som ska ta fram gemensamma kvalitetskriterier för e-lärande. UKÄ (Universitetskanslersämbetet) deltar i denna arbetsgrupp enligt en nyhet från UKÄENQA-samarbete om e-learning, med Charlotte Ejsing som representant.

- Vi ska ta fram kriterier som kan användas både av enskilda lärosäten och av organisationer som i likhet med UKÄ granskar kvaliteten på högre utbildning.
Arbetsgruppen ska lägga fram sina förslag till ENQA:s årsmöte i slutet av 2018. Idag finns det flera internationella kvalitetssystem för e-lärande, t ex E-xcellence, och 2015 kom en rapport, Quality models in online and open education, som ger en mycket bra översikt på alla kvalitetssystem och instrument som finns. Vi hoppas att den nya arbetsgruppen kan dra nytta av all erfarenhet och ta fram ett kvalitetssystem som gäller för allt e-lärande.