tisdag 19 juni 2012

Geocaching med mobilen

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Gordon McKinlay
Geocaching kan beskrivas som ett slags skattjakt med hjälp av mobiler och GPS. I Sverige finns det idag cirka 50 000 små "skatter", d v s geocacher, gömda i naturen och i städer och entusiaster letar efter dessa med hjälp av ledtrådar och GPS. Men geocaching är mycket mer en bara ett spel. Det handlar om att upptäcka natur, kultur och historia och används av många lärare för att skapa lärorika utflykter för sina elever.

Det finns nu en ny guide till geocaching, Geocaching med mobilen, som har skapats av Åsa Kronkvist (Högskolan i Kristianstad och bloggen Uggleblogg) och Marie Andersson (lärare på Gotland och bloggen Öpedagogen). De delar med sig av sin erfarenheter och visar flera exempel på hur geocaching kan användas i skolan - se till exempel sidan Geocacha med barn.

- Rent praktiskt är målet i geocaching att hitta gömda burkar och skriva sin signatur på den pappersremsa man hittar i burken. Efter att du signerat loggboken får du även lov att logga på Internet. Då kommer din signatur med på cachens presentationssida, och på din profilsida kan du och dina vänner se vilka cacher du hittat. 


Geocaching är dock så mycket mer. Många cacher är gömda på intressanta eller vackra platser du kanske aldrig hade besökt om du inte letat efter en cache. Ofta finns också en del information om platsen att läsa i cachebeskrivningen. Själva letandet är också en upplevelse. Det är en utmaning att se en plats med geocachingögon och försöka lista ut var gömman är placerad. Tillfredsställelsen när den lilla behållaren hittats är ofta enorm.

Inga kommentarer: