fredag 1 juni 2012

Spindeln

Spindeln är en speciellt anpassad söktjänst som gör det enklare för lärare och elever att hitta bra digitalt material för skolarbetet. I stället för att söka bland allt som finns på webben söker Spindeln bara på arkiv som innehåller tillförlitligt material för skolarbete. Spindeln söker direkt på arkiv som Utbildningsradions mediearkiv, Länkskafferiets arkiv och Multimediabyråns bildarkiv och det betyder att du får bättre träffsäkerhet än om du bara googlar. Idag finns det cirka 250 000 kvalitetsgranskade resurser för grundskola, gymnasium och lärarutbildning och det växer kontinuerligt.

Tekniken bakom Spindeln har utvecklats av Institutionen för interaktiva medier och lärande (IML) vid Umeå universitet i samarbete med Skolverket.

- Vi och våra samarbetspartners arbetar kontinuerligt för att koppla till fler arkiv till Spindeln. Ju fler arkiv som är anslutna till Spindeln desto större underlag för sökningen. Aktörer som är intresserade av att göra sitt digitala material tillgängligt genom Spindeln kan kontakta oss. Ansvaret för kvalitet och åtkomst ligger hos den som äger materialet.

Läs mer om Spindeln på Skolverket

Prova tjänsten direkt här. Du kan bädda in sökrutan på din webbplats genom en enkel kod, Så här gör Du för att använda Spindeln på din webbplats.

Inga kommentarer: