måndag 27 augusti 2012

”Absurd brist på datorer i de svenska klassrummen”

Idag släpper UR cirka 8000 utbildningsprogram fritt på nätet och därmed tillgängliga för alla skolor och högskolor utan krav på inloggning och tidsbegränsningar. Detta har möjliggjorts genom att UR har friköpt rättigheter till programmen. I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver URs VD Erik Fichtelius hur denna tjänst, tillsammans med den enorma mängden utbildningsmaterial som finns fritt tillgängligt i andra länder, förändrar radikalt utbildningslandskapet. Helt plötsligt finns utbildningsprogram av högsta kvalitet tillgängliga för elever, studenter och lärare via mobilen, surfplattan eller bärbar dator var du än är.

Men samtidigt som nätet ger så många möjligheter så halkar den svenska skolan efter när det gäller tillgång till datorer. Fichtelius ser en alarmerande digital klyfta inom svensk utbildning som utbildningsminister Jan Björklund blundar för:

- Samtidigt öppnar sig nu den digitala klyftan i den svenska skolan. När alla program regnar likt manna från himlen är det många som inte har någon sked, eller ens en dator. Nu blir det väldigt påtagligt hur den svenska skolan har hamnat utanför resten av samhället. Det som är en självklarhet för alla andra i arbetslivet – tillgång till moderna arbetsredskap – förvägras lärare och elever. 

Fortfarande är det en fjärdedel av alla lärare som inte har en egen dator i jobbet. Föreställ er den kommunala förvaltning, den nyhetsredaktion eller det regeringskansli där det inte är en självklarhet att alla anställda har en egen dator! Och än värre är det för eleverna, där egen dator betraktas som lyx! Fortfarande är den skola som erbjuder en dator till varje elev någon sorts föregångsskola. Det är närmast absurt.

Om inte Sverige tar tag i skolans digitalisering så kommer vi att halka allt längre efter de flesta andra länder varnar Fichtelius.

- I dagsläget sviker utbildningssamhällets makthavare inte minst alla dem som riskerar att hamna utanför. Det högtidliga talet om Sverige som en världsledande utbildningsnation riskerar att bli hyckleri.

Lyssna på denna intervju med Erik Fichtelius från SR P1 Morgon:

Lyssna: Samtal Erik Fichtelius

Inga kommentarer: