lördag 11 augusti 2012

Nationellt initiativ mot plagiering i Slovakien

Magnified (8/365) by jakebouma, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  jakebouma

Slovakien tar ett samlat grepp mot plagiering inom högre utbildning genom att satsa på ett nationellt system, enligt en artikel i University World News (A national system to prevent plagiarism is working). Sedan 2010 har alla uppsatser och avhandlingar vid landets 39 universitet och högskolor lämnats in till en nationell databas och plagieringskontroll. Idag finns det 214 000 uppsatser och avhandlingar i databasen.

Resultatet är en klar minskning av plagieringsfall eftersom alla avhandlingar kontrolleras på nationell nivå. Allmänheten kommer också åt avhandlingarna och kan eventuellt kontrollera misstänkta plagiatfall. Detta har lett till en markant minskning av plagiering i landet och, enligt artikeln, en kvalitetshöjning i uppsatserna. Libor Vozár, president i den slovakiska rektorskonferensen, säger:

- The launch of the system had mainly psychological effects – students are more responsible in writing their work and more careful in their use of resources.

1 kommentar:

Henrik Birkebo sa...

Låter intressant. Har aldrig upphört att förvånas över den naivitet som råder då talet faller på de stora vinsterna med öppna universitet och examinationer på nätet. Var finns rättssäkerheten då man inte kan säkerställa vem som är upphovsman till inlämnade och betygssatta uppgiften?