fredag 31 augusti 2012

Norge skapar digitalt bibliotek

CC BY-NC-SA Some rights reserved by Mr. T in DC
Inom 5 år kommer alla böcker publicerade i Norge mellan 1900 och 2000 att finns tillgängliga gratis på webben. Enligt en artikel i Aftenposten, 250.000 bøker blir tilgjengelige i Norges digitale bibliotek, kommer en kvarts miljon böcker att ligga i den nationella samlingen Bokhylla.no till 2017. Bokhylla har idag cirka 50 000 böcker i digitalt format men de är bara tillgängliga från norska IP-adresser. Böcker skyddade av upphovsrätten får bara läses på webben medan äldre böcker kan fritt laddas ner.

Projektet är unik i världen och är resultatet av ett avtal mellan Nasjonalbiblioteket och KopinorNasjonalbiblioteket  betalar Kopinor 36 öre för varje sida som digitaliseras men resultatet blir att hela landets litteratur blir tillgänglig för alla om bara några år. För regeringen är det en viktig kulturpolitisk satsning och betydelsen för landets skolor och universitet är stor.

Enligt nationalbibliotekarie Vigdis Moe Skarstein:

- Det er en banebrytende avtale også internasjonalt. Jeg tror ikke noen har ordninger for tilgjengelighet av bøker som er så omfattende og banebrytende som dette. Det viser at man med en velfungerende opphavsrettsordning og rettighetsorganisasjoner kan oppnå resultater.


Inga kommentarer: