måndag 6 augusti 2012

Fördelar med öppen utbildning

Jag har skrivit flera gånger nu om Coursera, en plattform för gratis nätbaserade utbildningar från just nu 16 ledande universitet, främst i USA, som Stanford, Penn State, Princeton, Duke med flera. Denna satsning, tillsammans med andra liknande som EdX och Udacity, öppnar enorma möjligheter för livslångt lärande och alternativa utbildningsvägar för många som inte har möjligheten att studera på campus.

Här kommer en TED-föreläsning av en av Courseras grundare, Daphne Koller, What we're learning from online education. När tar Sverige sina första steg in i detta?Tony Bates har skrivit en mycket insiktsfull kritik av denna föreläsning som du bör läsa: What’s right and what’s wrong about Coursera-style MOOCs.

3 kommentarer:

Carl Heath sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Carl Heath sa...

Jag är också mycket intresserad av hur högskolor i Sverige resonerar kring detta. Går en Coursera kurs just nu och tycker de har hittat en ganska så god ton i sin design av konceptet, även om Googles egna kurs i somras kring Power Search nästan var bättre, faktiskt. Men alldeles oavsett vore det ju verkligen intressant att se om någon aktör går in i detta på Svenska.

Alastair Creelman sa...

Hela området med öppna lärresurser och öppna utbildningar är knappt på kartan i Sverige tyvärr, i synnerhet inom högre utbildning. jag är med i ett nytt projekt för att sprida budskapet genom öppna seminarier men det finns ingen stor medvetenhet om vad som händer utomlands.