onsdag 10 april 2013

Chromebook - dator utan program

Samsung Chromebook by Cajie, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by Cajie

En billig dator utan program som inte behöver virusskydd och ger dig ett fönster mot webben. Det är principen bakom Googles Chromebook som har funnits i ett par år och nu säljs även i Sverige. En Chromebook ser ut som en vanlig bärbar dator men innehåller bara en webbläsare (Google Chrome förstås). Datorn startar direkt och du kan börja jobba inom några sekunder eftersom det inte finns en massa applikationer att starta. Du arbetar med webbapplikationer i stället för program på egen hårddisk, t ex skriva dokument i Google Docs. Eftersom du inte kan lagra filer på datorn och kan inte spara ner applikationer behöver inte datorn uppdateras och virusskydd blir onödig. Man har helt enkelt nästan ingenting i datorn.

Behöver du mer avancerade program och känner dig inte bekväm med att jobba helt på webben så är det kanske ingen bra lösning just nu men det kan bli intressant för skolor framöver och många skolor i utlandet har redan satsat på tekniken i stället för dyra bärbara datorer. Priset på en Chromebook kommer att ligga mellan 2300 - 3900 kr. Sedan får vi se.

Tommy Johansson har skrivit en bra artikel som sammanfattar för- och nackdelar med Chromebook,  Chromebook: Ska du köpa en dator med Chrome OS?

Inga kommentarer: