måndag 24 juni 2013

Edcamps - i stället för traditionell konferens

Trenden med knytkonferenser (också kallat edcamps eller okonferenser) växer starkt i Sverige, i synnerhet bland skollärare. I stället för traditionella konferenser med mest föreläsningar träffas man mer informellt i diskussionsgrupper där deltagarna bestämmer dagordningen. I stället för vanliga konferenslokaler träffas man till exempel i en park med tält eller i andra mer avslappnade miljöer som stimulerar kreativitet och praktiska övningar. Nyligen har två stora träffar ägt rum och mycket av innehållet har redan publicerats i form av videoinspelningar, bilder och reportage.

I Ronneby 17-18 juni genomfördes okonferensen Learning is the shit för andra året i rad med tältläger i den vackra Ronneby Brunnsparken. Precis som förra året var mötet en blandning av inspirationsföreläsningar, praktiska workshops, diskussionsgrupper och en hel del roliga inslag. Sajten innehåller detaljer om arrangemanget och en bra sammanfattning finns här: Årets ”Learning is the shit!” överträffade sig själv! Du kan också läsa en sammanfattning av konferensen på bloggen IKT pedagogerna (Kalmarsunds gymnasieförbund).

Samtidigt på västkusten var det dags för Skolvårens edcamp i Varberg, 18-19 juni. Upplägget var i samma stil som mötet i Ronneby och bägge blev välbesökta. Se alla länkar till inspelningar, reportage och även en ebok om evenemanget.

Lyssna på ett radioreportage om mötet i Varberg från Sveriges Radio Hallandsekot.

Lyssna: "Det är ju aldrig någon som lyft frågan innan"

18-19 oktober sker Skolvårens nåsta edcamp i Malmö #afkmalmö men den är redan fullsatt! Vi kommer säkert at se flera okonferenser framöver.

Inga kommentarer: