måndag 9 februari 2015

Användarvillkoren som ingen läser

Bild: CC BY-NC-ND 2.5 Sverige by .SE
Varje gång du laddar ner en app, skapar konto eller köper något på nätet får du upp en ruta med användarvillkor som du snabbt bara godkänner utan att ha läst ett ord av avtalet. Vilka rättigheter får dessa företag när vi klicker på knappen jag godkänner?  Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) har släppt en ny guide skriven av Johanna Lundeberg, Användarvillkoren som ingen läser, som ger dig en introduktion till villkoren i dessa avtal och vad du bör se upp med innan du godkänner dem.

- Ärligt talat, hur ofta brukar du egentligen läsa igenom villkoren innan du godkänner ett elektroniskt avtal som ger dig tillgång till program, appar, webbplatser och nätbutiker? Det enda du behöver göra är ju att trycka på ”godkänna”. När du gör det ger du företaget som ligger bakom programmet, appen eller tjänsten tillgång till olika typer av information. Dina digitala rättigheter regleras delvis av avtalen, och det är du som ska ha kontrollen över vilken information du delar med dig av och hur den används. Inte företagen. Den här Internetguiden ger en introduktion till vad avtalen innehåller och vilka konsekvenser villkoren kan ha för dig.

Guiden går att läsa direkt på nätet, som nedladdningsbar pdf-fil eller du kan beställa en pappersversion för 20 kr st. Guiden ingår i en serie internetguider som .SE har publicerat under de senaste åren och hela serien kan varmt rekommenderas.

Inga kommentarer: