söndag 1 februari 2015

Verktyg för kollaboration

Tools of an Artist by MTSOfan, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by MTSOfan

Det finns ett brett utbud av verktyg som kan användas för kollaboration. En artikel i nättidningen Campus Technology, 6 Alternative Social Media Tools for Teaching and Learning, tar upp några bra exempel och ger exempel på användningsområden. Alla är enkla att komma igång med men det viktigaste för läraren är att först undersöka verktygets möjligheter och se om det kan bidra till din undervisning. Nyckelfrågan är alltid om verktyget ger en extra dimension till din pedagogik men var beredd på att prova flera gånger innan du ser resultat.
  • VoiceThread - ladda upp en bild, bildspel eller film och alla kan kommentera/diskutera i video, ljud eller text. Skapa en asynkron diskussionstråd där alla ser och hör varandra.
  • Diigo - spara länkar och citat, antingen egna eller i grupp, med möjlighet att kommentera och diskutera inläggen. Bra för projektarbete när man samlar in källor och bakgrundsmaterial.
  • Scoopit - samla bra artiklar, nyheter och filmer på ett ställe med möjlighet att skriva egna kommentarer. Antingen individuellt eller i grupp.
  • Instagram - bra för att samla bilder från t ex fältarbete, projekt med möjlighet att kommentera.
  • Pintrest - som en gemensam anslagstavla för bilder. Bra för designprojekt till exempel.
  • Feedly - nyhetsflöden från många källor (tidningar, bloggar osv) på ett ställe. Omvärldsbevakning för hela klassen.

Inga kommentarer: