onsdag 25 februari 2015

Tänk först, dela sedan


Varje dag sprids det lösa rykten, vandringshistorier och osanningar via sociala medier. Vi har alla säkert bidragit genom att gilla eller dela något som verkar roligt eller upprörande utan att först kontrollera sanningshalten. Alla behöver lära sig grundläggande källkritik och ovanstående bild av Åsa Kronkvist (Högskolan i Kristianstad) summerar det väsentligaste - tänk innan du delar! Åsas budskap gick hem. Efter att ha lagt ut bilden på Facebook fick bilden ett eget liv och spreds av många via Facebook och Twitter. Till slut blev det en riksnyhet med artiklar i flera tidningar som Metro, Hennes källkritiska tips är värda att dela vidare,

Ett ogenomtänkt meddelande i Twitter kan ha ödesdigra konsekvenser. Detta visas av en artikel av Fredrik Wass i tidskriften Resumé, Hur en enda tweet kan förstöra ett liv, som beskriver ett fall där ett enda meddelande slutade i sparken från jobbet och hatmeddelanden från hela världen.

- Vem har inte sagt något ogenomtänkt i ett svagt ögonblick och sedan ångra sig? Idag kan ett litet snedsteg få livsavgörande konsekvenser. Ibland är det befogat, men jag skulle säga att det lika ofta beror på bristen på kontext. Vi kan inte läsa in tonlägen och sammanhang utan agerar på bristfällig kunskap. 

Slutsatsen är tydlig: tänk innan du delar!

Inga kommentarer: