onsdag 9 februari 2011

Horizon 2011 rapport publicerad

Varje år publicerar New Media Consortium sin sammanfattning av de hetaste tekniktrenderna inom högre utbildning. Horizon Report 2011 har just kommit ut och precis som alla dess föregångare blir den mycket omdiskuterad och citerad under de kommande månaderna. Rapporten har tagits fram genom ett globalt samarbete och de försöker spegla den globala utvecklingen med representanter från alla världsdelar.

Varje rapport följer samma struktur. Den fokuserar på sex tekniker som kommer att slå igenom inom högre utbildning: två som blir stora redan i år, två som kommer inom 2-3 år och sedan två som kommer på längre sikt (3-4 år). Teknikområden återkommer ibland flera år i rad eftersom det tar tid för dem att gå från långsiktiga till aktuella fenomen.

Årets rapport undersöker följande tekniker:
Årets trender
- Mobilitet. Alla använder mobiler och surfplattor och tillgänglighet blir ett krav.
- E-böcker. De börjar lyfta nu och i år kommer e-böcker att slå genom.
2-3 år
- Spelbaserat lärande. Dataspel skapar engagemang och nu tillämpas samma principer inom utbildning.
- Förstärkt verklighet (Augmented reality). Se världen genom din mobil och du ser klickbara länkar på byggnader, affärer och maskiner.
3-4 år
- Rörelsestyrda datorer (Gesture-based compurting). Vi har redan spel som Nintendo Wii och Kinect där vi spelar med kroppen i stället för speldosa. Trenden fortsätter.
- Learning analytics. Hur man kan analysera alla dina aktiviteter på nätet för att kunna plocka fram rätt material åt dig på ett mer intuitivt sätt.

Rapporten nämner även de största utmaningar som universiteten står inför på grund av dessa trender. Precis som förra året finns det oro att den akademiska världen är långsam att anpassa sig till den digitala världen och rapporten menar att bättre digital kompetens är nödvändig i alla verksamheter. Utvecklingen går så fort och ställer grundläggande frågor om hur högre utbildningen bedrivs. Arbetslivet kräver framöver förmågan att skapa och arbete i nätverk och studenter måste träna mer på sådana färdigheter i stället för individuellt arbete och självstudier som fortfarande präglar dagens utbildningssystem i hög grad.

Ladda ner rapporten som pdf

Bild: NMC CC BY NC

Inga kommentarer: