fredag 26 augusti 2011

Skolans IT flyttar upp i molnen

Samsung Chromebook Series 5 Startup by andysternberg, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  andysternberg 

Före sommaren lanserade Google en ny typ av bärbar dator - Google Chromebook. En Chromebook har bara en webbläsare och inga vanliga program. Alla applikationer finns på nätet hos Google. Denna dator bara kopplar dig mot nätet där allt sparas. Läs en tidigare artikel om detta: Datorn är död - allt finns på nätet.

En ny artikel från Mind/Shift (Back to school with Google Chromebooks) beskriver hur en skola i Wisconsin, USA har gått över till denna lösning. Genom ett initiativ, Chromebooks for Education, får skolan hyra datorerna för $20 per månad och allt material sparas hos Google fast med garanterad  säkerhet och backup. Skolan slipper sköta egna servrar och ständiga uppdateringar och den gamla datorsalen kan skrotas.

Denna utveckling verkar mycket lovande. Användaren behöver inte hålla på med versionshantering, virusskydd och inställningar och det viktigaste är att det trådlösa nätet har gott om kapacitet. Flera skolor och högskolor kommer säkert att hänga med ganska snart. En sak är säker dock. IT-avdelningens roll kommer att förändras radikalt.

Inga kommentarer: