lördag 6 augusti 2011

Ny öppen kurs från Stanford Universitet

Flera stora universitet i Nordamerika provar att erbjuda helt öppna nätkurser utan avgift som ett sätt att marknadsföra sig och bidra till folkbildning. Anrika Stanford University i Kalifornien erbjuder nu till hösten den populära kursen Introduction to Artificial Intelligence. Kursen är en populär campusutbildning med upp till 200 studenter men nu släpper de kursen till hela världen via nätet som en stor öppen nätbaserad kurs (MOOC - Massive Open Online Course).

Registrerade studenter på campus går kursen som vanligt och får poäng och intyg från universitet medan de som läser gratis på nätet får bara ett enklare intyg att de har klarat kursen utan akademiska poäng. Alla som studerar måste dock lämna in alla uppgifter och samma bedömningskriterier gäller för alla, såväl campus som distans. Alla föreläsningar spelas in och allt kursmaterial är fritt tillgängligt.

Följande film ger dig mer information och du kanske känner dig manad att läsa på Stanford denna termin. Hör gärna av dig om du gör det! Läs mer om MOOC-kuser (med fördelar och nackdelar) i en ny artikel i eLearn Magazine.

2 kommentarer:

Carl Heath sa...

Jag kommer i alla fall göra ett allvarligt försök att hinna med kursen, det vore lite intressant såväl med innehåll som utformning av den.

Alastair Creelman sa...

Jag ser fram emot att läsa om dina erfarenheter i så fall. Den stora frågan är om man i framtiden kan gå till ett annat universitet med allt man har gjort på en sådan kurs och be dem validera det. Validering av det informella lärandet kan bli en ny utmaning.