torsdag 23 januari 2014

Barn och sociala medier

Digital Footprint by kyteacher, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License by kyteacher

Föräldrar är ju stolta över sina barn och vill gärna visa alla släktingar, vänner och bekanta varje framsteg och viktigt ögonblick i barnens utveckling. Idag publiceras miljoner bilder på våra barn på sociala nätverk som Facebook och Instagram men ber vi barnen om lov? Detta är en fråga som lyfts i en artikel på finska YLE, Lägg inte ut mig på Facebook, mamma! Den ger ett bra exempel på en flicka som ber sin mamma att inte lägga ut den senaste bilden på Facebook. Hon undrar med all rätt vad mamman säger om henne bakom hennes rygg. Hur mycket ska vi visa av våra barns liv?

- Femåringen ska berätta för faster att han har lärt sig simma. Men det visar sig att faster redan har läst det på Facebook. Hela släkten och mammas 73 kolleger vet också att lillasyster inte kissar i sängen längre och att tonåringen är uppkäftig i middagsbordet. Och att mamman ofta är trött på sina barn.

Vi vuxna behöver förstås tänka mer kring vilka digitala spår vi lämnar efter oss på nätet och att ta kontroll över vår digital identitet men vi kanske borde också fundera över vilka digitala fotspår vi ger våra barn innan de ens har börjat skapa något själv.

Inga kommentarer: