onsdag 15 januari 2014

Plugga med digitala frågekort

Remember these? by HeatherMG, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License by HeatherMG

Många av oss har skrivit små kort med till exempel glosor eller viktiga formler för att hjälpa oss nöta in ord och begrepp inför tentor. Dessa kallas på engelska för flashcards och nu finns det ett flertal verktyg som låter dig skapa sådana kort och ger dig möjlighet att träna via mobil eller surfplatta. Richard Byrnes blogg Technology for teachers har en bra översikt på flash card-verktyg, Flip, Flash, Study - 10 Free Flashcard Services for Students. Han skriver om tio verktyg för frågekort men här kommer en kortare lista som du kan undersöka:
  • Quizlet - Skapa egna kort och dela med dig av dem. Du kan även träna med andras kort. Kan läsa upp text på 18 språk och kan träna din stavning genom att läsa upp ett ord som du måste skriva rätt. Fungerar även i mobiler och surfplattor. 
  • CoboCards - Ungefär samma funktionalitet som Quizlet. Du kan få dina kort i pdf-format så att du kan även skriva ut dem och spela analogt!
  • Flashcard Stash - Lärare kan skapa klassuppsättningar och dela ut dem till klassen på nätet. Det finns ett stort bibliotek av kort som andra har skapat och delar med sig.

4 kommentarer:

Sverker Janson sa...

Det framgår inte av översikten om tjänsterna hjälper studenten att schemalägga repetitionerna. Det bästa systemet heter Spaced Repetition Learning (http://en.wikipedia.org/wiki/Spaced_repetition) och stöds t.ex av flashcardprogrammet Anki, som jag varmt rekommenderar (http://ankisrs.net/).

Alastair Creelman sa...

Tack för det Sverkar!

Anonym sa...

+1 en röst för Anki! Bra grejer.

Anonym sa...

+1 röst för Anki! Bra grejer.