onsdag 18 mars 2015

Datainspektionen godkänner skolavtal med Google

Descending Clouds by Gary Hayes, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by Gary Hayes on Flickr

Datainspektionen har nu godkänt Simrishamns Kommuns avtal med Google som ger skolorna tillgång till molntjänsten Google Apps for Education (GAFE) enligt en nyhet från idg.se, Klart för Google Apps i skolan - Datainspektionen ger grönt ljus. Detta betyder att andra kommuner som också använder GAFE kan nu anpassa sina avtal enligt de riktlinjer som passar både Google och Datainspektionen. Tidigare har Datainspektionen kritiserat kommuners avtal med Google eftersom de inte uppfyllde kraven i personuppgiftslagen. Men även om problemet verkar vara löst är det inte bara fritt fram för nya avtal om molntjänster och Ingela Alverfors, jurist på Datainspektionen, rekommenderar en viss försiktighet:

- Datainspektionen har till exempel ännu inte granskat behandling av känsliga personuppgifter i en molntjänst. Det är viktigt att varje organisation gör en egen risk- och sårbarhetsanalys och säkerställer att avtalet med molntjänstleverantören innehåller instruktioner som lever upp till kraven i personuppgiftslagen.

Inga kommentarer: