måndag 20 april 2020

Den digitala omställningen - lärarnas erfarenheter


Den stora omställningen till distansundervisning har ju gått väldigt bra med tanke på omständigheterna. Lärarnas erfarenheter och lärdomar speglas i en artikel i tidskriften Universitetsläraren, Pandemin tömmer campus och driver digitalisering. Artikeln beskriver hur flera lärare har klarat övergången och de berättar om hur de har börjat använda Zoom för inspelningar, möten och undervisning och hur det känns att spela in en föreläsning i en tom hörsal. Att arbeta hemma innebär en del oväntade problem, speciellt när partnern och barnen också jobbar och studerar hemma.
Även Karolinska institutet har gått över till distans. Jeanette Ekblom Hägerström, universitetsadjunkt på audionomprogrammet, hade en smått kaotisk start på hemmakontoret. Hon satt i Zoommöte efter Zoommöte, samtidigt som maken hade krismöten med sin ledningsgrupp och den ena dottern deltog i distansundervisning utan hörlurar. Nätverket svajade av den plötsliga arbetsbördan.
Andra berättar om utmaningen att erbjuda examination på distans. Hemtentor i stor skala har skapat en del problem, bland annat då e-post med examinationsuppgifterna fastnade i spamfilter eller problem med överbelastning i lärplattformen. Lösningar tas fram och vi lär oss mer med varje vecka som går. En gigantisk kompetensutvecklingssatsning fast i skarp drift.

Inga kommentarer: