De flesta av oss har nu jobbat hemifrån i flera veckor. Det fungerar bra för en del och mindre bra för andra. Men vad händer om hemmakontoret blir normen i framtiden, undrar en artikel i den norska nättidningen Khrono, Forskere advarer mot at hjemmekontor blir normalen. Många saknar närheten till studenter och kollegor medan andra tycker att de får mycket mer gjort när de arbetar hemma utan störningar, i synnerhet för många som normalt jobbar i kontorslandskap. Hemmaarbete kräver bra arbetsdisciplin och en strukturerad vardag. Tänk på att lägga in fikapauser, lunchtid och kanske ta en mimipromenad då och då för att ladda om batterierna.
Det som oftast saknas är vardagssnacket i korridoren eller fikarummet. När man jobbar hemma så vågar man inte störa dina kollegor och det kan leda till en känsla av ensamhet. Enligt psykolog Oddvar Skjæveland:
Den aller viktigste grunnen til at folk kan mistrives med hjemmekontor er det sosiale. Det går både på det uformelle — det å slå av en prat, utveksle helgeopplevelser, glede seg over ting sammen og å være et team, men og på det faglige. Man får ikke den jevne flyten med småkommentarer og spontane spørsmål når man sitter fra hverandre. Terskelen for kontakt er høyere når man må sende en melding eller mail.Om hemmakontoret blir normen måste vi se det som en arbetsmiljö. Många jobbar idag med sin bärbar dator på köksbordet, långt ifrån en acceptabel ergonomisk lösning. På kontoret har man idag stora dubbelskärmar, bra kontorstolar och anpassad belysning. Oddvar Skjæveland menar;
Når hjemmekontor brukes i så stor grad som nå, og folk får med seg hjem ergometrisk utstyr med skjermer og stoler ligger det implisitt at det og overføres ansvar til arbeidsgiver for å ivareta HMS-krav til hjemmekontoret.Vad blir arbetsgivarens ansvar när det gäller en acceptabel arbetsmiljö i hemmet? Vad händer om fler vill fortsätta att arbeta hemifrån efter krisen? Artikeln avslutas med frågor om framtidens kontor och i synnerhet öppna kontorslandskap som kommer förmodligen att ifrågasättas ännu starkare efter krisen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar