torsdag 18 november 2010

Den papperslösa studenten


Universitetet i Oslo, som många andra lärosäten, satsar på miljövänligare lösningar och ett projekt har fått en hel del uppmärksamhet; att förse alla studenter på en kurs med bara digital kurslitteratur via läsplattor och iPads. Projektet körs av Universitetsbiblioteket i Oslo och uppmärksamades bland annat av en artikel i Aftenposten, Hele pensum på én plate.

Universitetsbibliotek har stora samlingar e-litteratur men studenterna är fortfarande inte vana vid att använda dem fullt ut. Projektet ville se om studenterna kunde hantera all sin kurslitteratur digitalt via en läsplatta.

Projektet tittade på flera olika läsplattor men fastnade för Apples iPad av flera anledningar: den är lätt att använda, har färgskärm, bra skärmupplösning, stora möjligheter att anteckna och markera i texterna samt har många intressanta och praktiska applikationer. Det finns förstås en del begränsningar: svår filhantering, kort batteritid, låst till Apples lösningar och faktum att tillgången till så många roliga applikationer kan störa djupläsning. Studenter på en kurs i geologi har fått låna antingen en iPad eller läsplattan Boox. Dessutom fick en dyslektiker låna en iPad.

Studenterna har skrivit rapporter om sina upplevelser och de har också arrangerat en workshop. Erfarenheterna har varit mest positiva men flera menar att det kräver att lärarna tänker om sina kurser för att passa in i den nya miljön. Lärarens material och referenser måste finnas tillgängliga för studenterna via nätet och måste vara kompatibla med läsplattorna.

Inga kommentarer: