söndag 28 november 2010

Hur man skapar moderna miljöer för lärande?

Lecture Time by kitsu, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  kitsu 

Trots att många utbildningar utgår ifrån grupparbete, projekt och problembaserat lärande fortsätter vi att bygga lokaler som är anpassade för traditionella föreläsningar. En del skolor och lärosäten skapar innovativa lärmiljöer men de är oftast bara undantag. En artikel på bloggen Metanoia, Rethinking learning spaces for the 21st century, föreslår en mycket praktisk lösning för alla skolor som planerar att bygga om eller bygga nytt.

Förslaget är att man väljer 3 administratörer, 3 lärare och 3 studenter och ger dem uppdraget att göra en rejäl inventering av skolans lokaler. De ska bilda tre grupper med en representant från varje kategori och de ska se över alla utrymmen och gör en brainstorming kring hur utrymmen används och hur man kunde göra om dem. de bör jämföra skolans visioner kring undervisning och lärande med de fysiska miljöerna och se om lokalerna stödjer visionerna. Om inte, hur kan vi förändra dem för att bli mer inspirerande/flexibla?

- The question is how will you change the school from a collection of classrooms to a robust multidimensional learning space capable of fostering well-educated, 21st Century citizens?

1 kommentar:

Linn sa...

Här är lite bilder på lokaler från flexibelt lärande. Dock gymnasie-miljö http://enperfektlektion.blogspot.com/2010/11/moblering-i-klassrumsmiljon.html