onsdag 11 maj 2016

Vinnarna i Webbstjärnan 2016

Prisvinnarna från Wikiljudia (CC BY Fotograf Agnes Stuber)
För åttonde året i rad har Internetstiftelsen i Sverige, IIS, utsett vinnarna i tävlingen Webbstjärnan. Webbstjärnan är en av Sveriges största skoltävlingar för elever och lärare som vill lära sig mer om internet genom att publicera sina skolarbeten på webben. I år deltog 2 060 lag och över 68 000 elever.

Webbstjärnans jury har gått igenom alla bidrag och valt ut 14 webbplatser som vunnit i de olika tävlingskategorierna Klassblogg, Tema- eller ämnesblogg, Bok- eller läsblogg, Teknik, Entreprenörskap, Årets veteran, Årets nykomling, Allmänhetens röst och Årets lärare.
Titeln som Årets bästa bidrag går till bidraget Wikiljudia som vinner 20000 kronor. Wikiljudia drivs av Mattias Kallhauge som går i nian på Södertörns friskola. Projektet handlar om att göra alla artiklar på Wikipedia tillgängliga via ljud för den som inte kan läsa. Mattias uppmanar alla som kan och vill att läsa in artiklar och ladda upp på Wikiljudia.

Juryns motivering löd: ”Webben är till för alla brukar vi säga på Webbstjärnan. Med en tydlig koppling till sitt lärande har vi valt att ge årets förstapris till en elev som har utgått ifrån hur internet fungerar när han byggt sin webbplats. Allt kopplat till crowdsourcing och kollaborativt deltagande. En idé som är omöjligt att genomföra utan hjälp av andra människor. Årets vinnare är Wikiljudia.”

Källa: Pressmeddelande på Cision, Vinnarna i Webbstjärnan 2016.

Inga kommentarer: