onsdag 13 november 2013

Få har riktig digital kompetens menar norsk professor

Literacy Rainbow (6/6) by justgrimes, on Flickr
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License by justgrimes

Att ha digital kompetens betyder mycket mer än att bara veta hur man använder teknik, det betyder att du kan utnyttja tekniken för att skapa nytt. Det menar professor Kai Olsen, Högskolen i Molde, som har just skrivit en bok med titeln How Information Technology Is Conquering the World: Workplace, Private Life, and Society.

En artikel i Forskning.no, Nesten ingen har digital kompetanse, intervjuar Kai Olsen om sin syn på användningen av IT i samhället. Vi pratar mycket om digital kompetens men Olsen menar att riktig digital kompetens innebär färdigheter som få behärskar. De flesta kan skriva dokument och använda t ex Facebook men digital kompetens är så mycket mer; konsten att skapa nytt och tänka om. Han menar att vi använder helst IT för att fortsätta arbeta på traditionella sätt i stället för att hitta nya tillämpningar och innovativa lösningar

- I dag bruker vi IT på en altfor konservativ måte. Det holder ikke å gjøre de samme oppgavene med et nytt verktøy, vi må finne smartere måter å gjøre de på.

Han inser att förändring tar tid och att det alltid finns motstånd mot nya tekniker, som under den industriella revolutionen på 1800-talet. Vi har inte sett effekten av IT-revolutionen än.

Inga kommentarer: