Alla som arbetar inom högre utbildning tar det för givet att de kan läsa forskningsartiklar i alla vetenskapliga tidskrifter. Det som många inte tänker på är att lärosätet betalar oftast dyra prenumerationsavgifter för att få tillgång till alla artiklar. Men sådana artiklar är sällan tillgängliga utanför akademin och det betyder att aktuell forskning är inlåst och otillgänglig. Detta problem tas upp i en krönika av Emil V. Nilsson vid Uppsalamuseet Biotopia, Forskningsartiklarna har försvunnit för mig.
- Tänk vad mycket forskningsartiklar som ges ut hela tiden! Men vem kan läsa dem? Utanför de öppna tidskrifterna ligger mycket kunskap samlad bakom betalspärrar och tro mig, vi är många som vill komma åt den. Behöver det verkligen vara så här?
Även om allt flera artiklar publiceras i open access tidskrifter och är därmed tillgängliga för alla finns det fortfarande en stor del som fortfarande är inlåsta hos de stora vetenskapliga tidskrifterna. Författaren menar att det finns många utanför akademin som behöver tillgång till den senaste forskningen och ser open access som en viktig del av högre utbildningens tredje uppgift. Han avslutar med en enkel fråga: Är det inte dags att göra vetenskapen tillgänglig för alla?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar