tisdag 1 september 2015

Bluffuniversitet skapar problem

Ett reportage av Sveriges Radio, Bluffuniversitet allt vanligare, tar upp det växande problemet med bluffuniversitet som säljer falska examina. Oseriösa organisationer både i Sverige och utomlands tjänar stora pengar på att sälja sådana värdelösa certifikat. Många ser trovärdiga ut och det kräver mycket hög kompetens att skilja bluffintyg från äkta sådana.

Reportaget berättar hur Universitets- och högskolerådet (UHR) måste lägga ner alltmer tid på sådana ärenden. Ett exempel är det så kallade International Virtual University, med bas i Solna, som lovar civilingenjörsexamen på ett år. Det kräver att du tar några enkla nätkurser men är långt ifrån en äkta examen. Det är allt för enkelt att starta ett bluffuniversitet idag och aktörerna blir bättre hela tiden att skapa trovärdiga webbsajter för sina lärosäten samt övertygande examensbevis. Det finns även aktörer som kan skapa väldigt bra förfalskningar av examensbevis från riktiga universitet och de blir allt svårare att upptäcka.

Universitets- och högskolerådet har publicerat en sammanfattning av sina resurser och erfarenheter inom detta område, se Rapportering om "bluffuniversitet" i media. 

Lyssna här på SR:s radioreportage.


Inga kommentarer: