fredag 7 maj 2010

Internationalisering i klassrummet

Det har aldrig varit enklare och billigare att koppla ihop klasser, skolor, studentgrupper via ljud, bild och text. Genom gratisverktyg som Skype eller MSN kan en klass i Sverige lära sig till exempel engelska genom att prata direkt med en klass i USA eller lyssna på en gästlärare från Spanien.

Det är dock förvånansvärt få som verkligen utnyttjar desa möjligheter men ett amerikanskt initiativ, ClassChats.com, visar vad som kan hända när man samarbetar. ClassChats är egentligen ett internationellt nätverk av lärare för att kunna hitta en partner att samarbeta med. Om du har en klass som vill träna franska till exempel kan du skriva dina önskemål och få kontakt med en klass i Quebec som vill träna lite engelska. ClassChat erbjuder medlemmar diskussionsforum, chatt och möjlighet att lägga ut egna filmer och ljudfiler.

Det hela började med en lärare på en skola i Maine som fick idén att låta sin klass träffa elever från andra delstater för att lära sig mer om landets geografi mm. Bakgrunden till denna framgångshistoria kan du läsa i en artikel i nättidningen The Journal, Maine school inspires global online collaboration.

1 kommentar:

Niilo Alhovaara sa...

ClassChats ser genomproffsig ut men vilka är de som driftar detta? Var jag bara slarvig eller är det snudd på omöjligt att veta vem som är upphovsmannen?