söndag 4 september 2022

Jag tackar för mig - Flexspan tar farväl

Redaktionen
Jag har nyligen gått i pension och efter flera månaders funderingar har jag bestämt mig att det är dags att ta farväl av denna blogg som har varit en så stor del av mitt liv i över 13 år. Så nu skriver jag den sista posten - en högtidlig stund!

Flexspan (liksom min engelskspråkiga blogg Corridor of uncertainty) har alltid varit hobbyverksamhet för mig och det mesta har skrivits hemma på min fritid även om jag oftast hittar inspiration under arbetsdagen. När jag började, 31 januari 2009, kände jag att det saknades en konsekvent omvärldsbevakning inom IKT-pedagogik med nyheter, konferenser, webbinarier, forskning och verktygstips och det har jag försökt göra. Jag har byggt upp en bra bevakning på nyheter inom utbildning både i Sverige och internationellt, mest genom RSS, Twitter och nyhetsbrev. Jag har även försökt att bredda bloggen genom att samla nyheter inom alla utbildningsområden eftersom vi lever så ofta i våra bubblor och initiativ inom till exempel folkbildning eller skola kan vara relevanta även för högre utbildning. Jag tror fortfarande att vi skulle ha stor nytta av övergripande möten mellan sektorerna men vi hinner så sällan med det.

Jag hade förhoppningar ett tag om att någon organisation skulle vilja ploka upp bloggen och bygga upp en mer professionell omvärldsbevakning men inga sådan initiativ kom fram. Jag har bara kört solo men har alltid ansträngt mig att informera på ett ganska neutralt sätt utan åsikter eller polemik. Jag håller inte alltid med det jag har skrivit om men jag vill gärna ge en balanserad bild och låter dig utforska vidare med källmaterialet. Syftet med bloggen är att lägga fram ett varierat sortiment nyheter - jag letar och hittar men du ska avgöra vad du tar till dig.

Bloggen har ju blivit ett mastodontverk med flera poster per vecka (oftast minst 4) med korta avbrott under Jul och sommarledigheten. Den första bloggposten var 31 januari 2009 och totalt blir det 3261 poster och 1 543 722 sidvisningar (3 september 2022). Är du nyfiken kan du kolla alla gamla poster i den högre marginalen (Bloggarkiv). Posten som har fått flest sidvisningar var en om Horizonrapporten 2017 som har setts 5930 gånger.

Nätverket jag har skapat genom mina bloggar och nyhetsbrevet Flexspaningar har lett till många uppdrag som gästföreläsare på konferenser och workshops runt om i världen. Jag skulle kunna säga att jag har sett världen tack vare bloggandet! Så många spännande projekt, möten, konferenser och upplevelser från Lycksele till Lahore! Mina bloggposter har dessutom gett underlag till många artiklar och projektarbete - titta på min universitetsprofilsida om du vill se alla publiceringar, oftast skrivna tillsammans med många fina kollegor. Jag pratade om bloggande och mina erfarenheter på konferensen NU2022 vid Stockholms universitet i juni. Se bildspelet, Den akademiska bloggen - kanal för reflektion och erfarenhetsutbyte (Google Slides). 

Flexspan ligger kvar här som arkiv och du får söka och bläddra så mycket du vill. Finns det någon därute som vill skapa en liknande eller bättre omvärldsbevakning får du gärna ta kontakt med mig för tips och råd.

Nästa steg? Jag kommer att hitta nya intressen, läsa mycket, vandra så mycket jag kan och helt enkelt sadla om . Jag kommer att följa utbildningsvärlden men mest från utsidan och jag tänker fortsätta med min engelska blogg och Twitter (@alacre) tills de inte längre fyller en funktion i mitt liv. 

Till slut ett stort tack till alla som har läst Flexspan och nyhetsbrevet Flexspaningar under alla dessa år. Det är så roligt när läsare kommer fram och hälsar under ett möte eller konferens - det värmar.

Lycka till framöver!

37 kommentarer:

Unknown sa...

TACK för all din omvärldsbevakning, dina tips och insights. Jag har följt dig i flera år och verkligen lärt mig mycket genom din blogg. Ha en underbar tid som pensionär nu! //Rebecca

Charlotte C sa...

Tack för all omvärldsbevakning inom IKT och undervisning! Dina artiklar har varit till både stöd och inspiration i arbetet och kommer att bli saknade. Önskar dig en härlig tid med mer utrymme för nya hobbies och äventyr. Lycka till! Hälsningar Charlotte Christoffersen

jchris sa...

Ett stort tack för att du matat den här bloggen så jag kunnat följa den i ganska många år nu. Välkommen till livet grönbete! Jag har skuttat runt här på ängarna ett par är och kan varmt rekommendera det :-)
/chris Jangelöv

PR sa...

Så synd att du lägger ner, men tusen tack för en mycket inspirerande och informativ blogg.
Det har varit väldigt givande att följa Flexspan.
Stort lycka till framöver.
Allt gott
Pernilla Rosell

Kristina sa...

Tack Alastair, ditt nyhetsbrev har betytt jättemycket och varit en stor källa till kunskap och inspiration både för mig och mina kollegor som jag delat med mig artiklar och tips till. Även om jag bytte bransch för nästan tio år sedan har jag fortsatt läsa ditt nyhetsbrev för att hålla mig ajour och under covid hämtade jag flera uppskattade tips till mig och mina kollegor. Jag har ju också fått förmånen att höra dig som talare flera gånger, alltid lika lärorikt och inspirerande. Jag önskar dig stort lycka till och fortsatta upptäckter :)
Kristina Sennblad

Unknown sa...

Hej.
Mycket tråkigt för många av oss men förhoppningsvis roligt för dig.
Lycka till med dina intresse och ha det så gott.
Är du i närheten är du ALLTID välkommen på en fika!
Tack för din insats Alastair!

Jerry Engström

PD sa...

Du har gjort ett fantastiskt jobb med bloggen, Alastair!

suesussi2 sa...

Tack själv! Jag har lärt mig mycket via din blogg!

Inger Hegyessy sa...

Tack för det arbete du lagt ned i detta! Jag har uppskattat att på ett enkelt sätt få en sammanfattning om vad som händer i utbildningssfären. Det som har varit relevant för de skolformer som jag arbetar med, har jag spritt i våra samarbetsgrupper.

Återigen ett stort tack med önskan om ett skönt pensionsliv!

Med vänlig hälsning
Inger Hegyessy
Jönköpings kommun, Utbildningsförvaltningen

Inger Hegyessy sa...

Tack för det arbete du lagt ned i detta! Jag har uppskattat att kunna få en sammanfattning om vad som händer i utbildningssfären. Det som har varit relevant för de skolformer jag arbetar med har jag förmedlat till våra samarbetsgrupper.

Återigen ett stort tack och ha ett skönt pensionärsliv!

Med vänlig hälsning
Inger Hegyessy
Utbildningsförvaltningen, Jönköpings kommun

Brita sa...

Tack bästa Alastair för din blogg! Kommer att bli ett stort tomrum - hur ska jag nu få nys om allt som händer "därute"? För själv varken hinner eller kan jag spana... Vilket fantastiskt jobb du gjort - stort TACK! Och lycka till på dina nya vandringar!

Unknown sa...

Tack för allt du har delat med dig av, det är vi många som verkligen har haft nytta av!
Allt gott,
Sara

Jonas sa...

Stort tack för all värdefull omvärldsbevakning under många års tid! Det blir svårt att hitta någon annan källa som täcker frågorna lika bra. Lycka till på nya stigar i livet!
Vänliga hälsningar / Jonas Gilbert

Yael-ONL201-2020 sa...

Tack, Alastair, för Flexspan och för all annan inspiration som du har förmedlat genom seminarier, workshoppar, kurser och även samtal i korridoren. Jag känner få människor som har såpass mycket kunskap inom området och som sprider sin kunskap på ett sådant generöst och tankeväckande sätt.
Högskolevärlden kommer att drabbas av ett tomrum men du har lämnat många spår som jag anser kan göra en stor skillnad.
Njut av alla dina nya intressen och aktiviteter! Världen behöver också glada och inspirerande pensionärer!

Thomas E Blom sa...

Tack Alastair! Din blogg har varit en värdefull källa till inspiration och kunskap. Det blir ett tomrum nu när inte ditt mail kommer varje vecka. Inga hang-arounds som vill ta vid? Lycka till framöver!

Pia Palm sa...

Tack för att du har delat med dig, Alastair. Din omvärldsbevakning i stort och smått har varit viktig. Njut av den nya friheten...

Unknown sa...

Tack Alastair för fint arbete med din viktiga och intressanta blogg! Vi kommer sakna dig och inläggen, men följer dig såklart på andra håll! Ha det så härligt och njut nu av ditt "nya" liv! :)

Mats Brenner sa...

Hoppas vi kan höras ändå under andra omständigheter!

Allt väl.

/Mats Brenner, KI

Unknown sa...

Stort tack för ett fantastiskt arbete! Jag kommer att sakna dig!
Mvh Jenny Lovebo

Bodil sa...

Stort tack för allt arbete du lagt ner på att förmedla insikter och kunskap under de här åren! Det har varit ett stort stöd och i många fall lett vidare till arbetssätt och kontakter jag annars inte skulle fått tillgång till.

Hoppas nu du kommer att njuta av tillvaron som pensionär!

Stefan sa...

Alastair, du har gjort en fantastisk insats med denna blogg, föreläsningar, projekt och allt annat du har gjort genom åren. Ha det gott som pensionär! :)

Eva sa...

Stort tack för ditt arbete! Bloggen har varit en sann inspiration och lett till mycket kompetensutveckling genom åren! Den har varit ett stort stöd i processen att förstå och utveckla vårt digitala arbetssätt framförallt i starten när det digitala inte alls var så själklart som det är nu.
Mvh Eva Hennevelt, Studieförbundet Vuxenskolan

hrobjartur sa...

Tack Alastair for din blogg og den arbete du har gjort for oss.
Det har varit en glädje at följa med.
Tack ochså för samarbetet.
Lycka till framåt
Hróbjartur

Kajsa sa...

Stort tack för spännande och läsvärt innehåll! Njut av din pensionerade tillvaro!

Peter Alsbjer sa...

Tack för att jag fått skugga dig och ta del av insikter och erfarenheter från den akademiska biblioteksvärlden! Bibliobloggosfären förlorar en viktig röst.

Nicolette Karst sa...

Tack Alastair för allt läs- och tänktvärt i din omvärldsbevakning under så många år! Vi är många som haft glädje och nytta av dessa blogginlägg. Jag önskar dig lycka till och framför allt mycken glädje i nästa livsfas. Allt gott!

Agneta L sa...

Hej och stort tack för din omvärldsbevakning. Jag har fortsatt inom folkbildningen och har varje vecka läst och letat intressanta inlägg. Må så gott nu och njut av din ledighet.
Hälsn Agneta Lindqvist, Hemse, Gotland

Agneta L sa...

Hej och stort tack för din omvärldsbevakning. Jag har fortsatt inom folkbildningen och har varje vecka läst och letat i dina länkar. tack för ett stort arbete. Må så gott Nu och njut av din ledighet.
Hälsn Agneta Lindqvist, Hemse, Gotland

jt sa...

Tack! DEt har alltid varit lika trevligt att få nyhetsbreven. Minst en länk per vecka som gett något matnyttigt till mig eller den verksamhet jag befinner mig i. Ha en skön ledighet! Jessica Thorn, biblioteket Högskolan Väst

Maggie sa...

Du kommer att vara saknad både för bloggen/omvärldsbevakningen och för dina föreläsningar. Men du vet var vi finns om du får det tråkigt :)
Maggie Nätverk Westum

Anders Magnusson sa...

Tack för all insiktsfull information och bevakning av detta genom åren. Jag hade dessutom förmånen att träffa dig och äta lunch ihop på KAU Karlstad för några år sedan.
Mycket trevligt och jag tackar dig för ditt arbete och engagemang i detta.

Anders Säffle Lärcenter

Lotta Fröjdfeldt sa...

Stort TACK för alla spaningar, insikter och all samverkan! Hoppas att du får en mycket meningsfull tid även framöver! <3

Tobias sa...

Jag önskar dig all lycka i din nya tillvaro. Dina spaningar har varit så värdefulla och det kommer bli ett stort tomrum tyvärr.

Alastair Creelman sa...

Era kommentarer betyder väldigt mycket. Jag tackar och bockar.

Akkina sa...

Din blogg har varit återkommande läsning för mig under många år, och det kommer definitivt att lämnas ett tomrum. Vill tacka för att du delat med dig så. Hoppas att du hittar andra minst lika intressanta saker att fokusera på framöver! Mvh Annika

Sanna Tielman sa...

Tack för att vi fått ta del av allt ditt kunnande och din varma och glada uppsyn på de senaste två årens alla Zoom-möten. Jag önskar dig allt gott!

Pontus sa...

Stort tack Alastair, det har varit väldigt mycket upplysande och inspirerande läsning på din blogg genom åren!