fredag 20 februari 2015

Molntjänster i skolan - debatten fortsätter

Simpson’s Clouds on the Hume Highway by johnno_oz, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by johnno_oz

Svenska skolor använder molntjänster, i synnerhet Googles (Google Apps for Education), i allt högre grad enligt en artikel i Computer Sweden, Skolorna struntar i problemen och satsar stenhårt på molnet. Dessutom köper allt fler skolor Chromebook-datorer som använder bara molntjänster genom webbläsaren. En Chromebook kostar mycket mindre än en vanlig bärbar dator och behöver inte uppdateras eller skyddas eftersom den inte lagrar något, allt lagras på nätet (i molnet). Kommuner kan spara miljoner jämfört med att köpa in traditionella bärbara datorer.

Kommuner som Malmö och Helsingborg har satsat stort på molntjänster men har fått kritik av Datainspektionen som underkände deras avtal med Google på grund av brister i integritetsskyddet. Nu har avtalen justerats och väntar på en ny granskning. Under tiden finns det förslag till en ny EU-förordning som kan skärpa till reglerna kring molntjänster ytterligare. Målet är att samordna lagar kring integritetsskydd mellan alla medlemsländer samt rätt att mäta ut böter till dem som inte följer lagen.

Den här sagan fortsätter men fördelarna med molntjänster är så stora att någon lösning måste komma. Leverantörerna får helt enkelt ta fram avtal som möter alla krav kring identitetsskydd.

Inga kommentarer: