tisdag 21 augusti 2018

Jämför utländska och svenska utbildningar direkt på nätet

Universitets- och högskolerådet (UHR) lanserar nu en ny tjänst, Jämförelseguiden, som låter alla som har studerat i Syrien, Irak, Storbritannien (England, Wales, Nordirland), Tyskland eller Polen se vad deras utbildning motsvarar i det svenska systemet, direkt på nätet. Alla med en utländsk utbildning kan idag be att få en individuell bedömning av vad utbildningen motsvarar i Sverige och denna möjlighet används av cirka 23 000 personer per år. Den nya tjänsten underlättar processen så att du kan få ut reslutatet på en pdf som du kan visa för en arbetsgivare. Dessutom kan en arbetsgivare snabbt kontrollera vad en utländsk utbildning motsvarar.

Jämförelseguiden ger ett generellt svar på vad din utländska utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Svaret kan du välja att få som en pdf, som du exempelvis kan visa för arbetsgivare. Hänsyn tas inte till personliga skillnader i utbildningar som till exempel variationer i kurser.

Enligt  Lars Petersson, avdelningschef på UHR:

Vår förhoppning är att det generella svaret kan användas av den som söker jobb i Sverige eller av den som vill anställa en person med utländsk utbildning. 

Just nu omfattar Jämförelseguiden bara fem länder men flera länder är på gång.

Inga kommentarer: