fredag 5 mars 2021

Microsoft Mesh - ny 3D-mötesplattform

Teknikföretagen satsar hårt på nya plattformar för tredimensionella digitala möten med tekniker som virtuell verklighet. Man ska få känslan av att alla deltagare befinner sig i samma rum. Microsoft lanserar nu sin variant som de kallar för blandad verklighet, Microsoft Mesh. Mesh skapar 3D miljöer där deltagarna uppträder som avatarer eller hologramliknande figurer och de kan samarbeta kring gemensamma 3D-modeller, dokument, bilder mm. Lösningen beskrivs i en artikel i Computer SwedenNu ska Microsoft slå ihop den virtuella och verkliga världen – med nya plattformen Mesh. Enligt Alex Kipman, chefsutvecklare på Microsoft:

Det här har varit en dröm för den blandade verkligheten, själva idén från första början. Du kan verkligen känna det som om du befinner dig på samma plats som någon du delar innehåll med eller du kan teleportera med olika enheter för blandad verklighet, och vara närvarande människor även om ni inte är tillsammans fysiskt.
... Tänk dig att kunna arbeta med kollegor som sitter runt om i världen och att det känns som om ni sitter i samma rum.

Här ser du Microsofts reklamfilm om Mesh.

1 kommentar:

Rosie Folkesson sa...

Spännande, undra hur långt fram det ligger i tiden innan man kan se dessa program i universitetsprogram tex. Skulle vara perfekt för att kunna handleda både i grupp och enskilda studenter när man inte kan träffas fysiskt. /Rosie Folkesson Campus Hultsfred