fredag 29 april 2022

Lärosätenas utsläpp fortfarande högt

Pandemin ledde till en rejäl minskning av koldioxidutsläpp bland landets lärosäten men nu när vi återgår till det normala så ökar resandet igen. Flera lärosäten ligger fortfarande i utsläppstoppen när det gäller statliga myndigheter enligt en artikel i UniversitetslärarenMinskat resande – men lärosäten i topp bland flygresor i staten.

När det gäller långflygningar, som Naturvårdsverket definierar som flygresor på längre än 50 mil, fanns fem lärosäten bland de tio myndigheter som släppte ut mest koldioxid under förra året. Allra mest, 787 813 ton, släppte Lunds universitet ut. Uppsala universitet, KTH, Göteborgs universitet och Karolinska institutet är de övriga fyra på listan.

Artikeln intervjuar representanter från Umeå universitet och SLU om hur de arbetar med frågan.

Att de mest forskningstunga lärosätena reser mest är ju ingen stor överraskning med tanke på alla internationella forskningsprojekt som pågår. Utsläppssiffrorna verkar sjunka men det finns fortfarande en hel del kvar att göra för att komma till en hållbar nivå. Vi har insett att det går att organisera engagerande och aktiva digitala konferenser och möten och vi får inte bara återgå till gamla vanor nu när det går att resa igen.

Inga kommentarer: