onsdag 20 april 2022

Säkerhet på nätet - ny guider från Internetstiftelsen

Photo by Lindsey LaMont on Unsplash

Den internetrelaterade brottsligheten ökar i Sverige. Och nätbedragarnas tillvägagångssätt är listigt konstruerade och förändras hela tiden. En ny kostnadsfri kunskapssatsning från Internetstiftelsen, Säkerhet på nätet, med snabbkurser och konkreta vägledningar, ska få fler internetanvändare att känna sig säkrare.

Fler än 4 av 10 känner stor oro för att bli utsatta för bedrägeriförsök på nätet, enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2021. Fler säkra och medvetna internetanvändare är en viktig pusselbit för att inte fler ska bli lurade. Därför lanserar Internetstiftelsen denna satsning, som både fungerar i förebyggande och kunskapshöjande syfte, men hjälper också den som redan har blivit drabbad. 

Säkerhet på nätet innehåller 18 kortkurser med konkreta tips om bland annat:
  • Skydda dig mot bluffmejl
  • Undvik kortbedrägerier
  • Handla säkert på nätet
  • Så håller du dina smarta prylar säkra
  • Skydda dig mot falska webbsidor
Det finns även tips om vad du bör göra om du drabbas av nätbedragare. Enligt Jan Olsson på polisens Nationella it-brottscentrum:
Den här satsningen från Internetstiftelsen behövs verkligen och ligger helt i linje med de behov vi ser. Att motverka den internetrelaterade brottsligheten kräver inte bara ett gemensamt krafttag från såväl rättsväsendet, politiker, myndigheter, företag och organisationer, vi behöver också samtidigt stärka internetanvändarnas egna förmåga att upptäcka och undvika nätbedrägerier.

Källa: Pressmeddelande, Internetstiftelsen. 

Inga kommentarer: