tisdag 3 juli 2018

Svenskarna och internet, valspecial



Rapporten Svenskarna och internet publiceras årligen av Internetstiftelsen i Sverige (IIS) och ger statistik och analyser av hur vi förhåller oss til digitala medier. Inför valet har de publicerat en särskild upplaga, Svenskarna och internet - Valspecial 2018,  som hjälper dig hantera nyhetsflödet under valrörelsen, såväl i traditionella medier som TV, radio och tidningar som sociala medier och andra digitala plattformar. Årets valrörelse kommer att följas via nätet och därför behöver vi bli bättre på källkritik och en större medvetenhet om hur falska rykten och påhittade nyheter sprids.

- Inför riksdagsvalet 2018 kommer många fler än tidigare att vända sig till internet för politisk information. Vid det förra riksdagsvalet, 2014, tog inte ens hälften av svenskarna del av politisk information på internet. Nu gör en stor majoritet det. Därför tillåter vi oss att påstå att det första riktiga internetvalet är här. Trenden är särskilt tydlig hos förstagångsväljarna, som även värderar webbsidor som en av de viktigaste informationskällorna inför valet. De värderar också sociala medier mycket högre än övriga väljare.

Guiden består av 16 moduler som innehåller råd och tips inom områden som källkritik, demokrati på nätet, näthat, politiska samtal, viktiga informationskällor,  extrema åsikter och röster från väljare.

Inga kommentarer: