måndag 7 februari 2022

Wikipedia som informationskälla

By Wikimedia Foundation, CC BY-SA 3.0

Det finns fortfarande en motvilja att erkänna Wikipedia som en bra informationskälla, trots krav på vetenskapliga referenser i alla artiklar. Är det inte dags att revidera vår syn på Wikipedia, undrar Karolina AndersdotterÅbo Akademi, en artikel i Biblioteksbladet, Beröringsskräcken för Wikipedia är obefogad. Hon menar att många avfärdar Wikipedia utan att ha undersökt hur artiklarna kontrolleras och hur svårt det är att få något godkänt. Hon jämför med mer "pålitliga" källor som ofta styrs av företag eller stater.

Är vi fortfarande fast en hierarkisk idé om vem som äger (rätten att förmedla) kunskap? Vad är det som gör en expert? Vi verkar befinna oss mitt i en motrörelse efter webb 2.0 (där alla är medskapare av internets innehåll) som har flyttat in oss i låsta plattformar där innehållet i allt högre grad filtreras och censureras (för övrigt ivrigt påhejat av europeiska lagstiftare som vill skydda upphovsrätt eller barn på internet). Har internets emancipatoriska kraft, där alla kan göra sin röst hörd, stävjats till förmån för kommunikation kontrollerad av företag och stat?
Wikipedia är en mycket bra startpunkt när man tar sig in i ett ämne och innehåller många referenser som leder dig vidare. Bör vi snart kunna citera Wikipedia?

Inga kommentarer: