torsdag 17 februari 2022

Engelskans dominans inom högre utbildning - ny rapport

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Engelskans dominans i både undervisning och forskning ökar ständigt enligt en artikel i UniversitetslärarenEngelskan dominerar alltmer inom akademin. En ny rapport från SpråkrådetSpråkval och internationalisering, visar hur undervisning på engelska har ökat under de senaste 10 åren.

I genomsnitt skedde 64 procent av programundervisningen på avancerad nivå på engelska 2020, och 53 procent av undervisningen på kursutbudet. Det är en genomsnittlig ökning på 7 respektive 13 procentenheter de senaste tio åren. Som publiceringsspråk dominerar engelska totalt på bekostnad av svenskan: 93 procent av alla doktorsavhandlingar och alla tidskriftsartiklar skrevs 2019 på engelska.
Ett tydligt undantag är program inom grundutbildning där 95% går på svenska. 

Artikeln diskuterar vilka konsekvenser man ser på utvecklingen och om det svenska språket kommer att utarmas eftersom den inte används på avancerad nivå. Man skulle kunna hindra utvecklingen genom krav och kontroller men det är mer sannolikt att vi utvecklar en parallellspråkighet och kanske även omfamnar flera språk inom akademin.

Inga kommentarer: