torsdag 19 februari 2009

Nya studentgrupper behöver mer struktur

Gunnar Grepperud, professor vid Tromsö Universitet, har skrivit en kort artikel i ScieCom Info nr4 2008 som heter Open Learning - Experiences and Paradox. I Norden finns ett stort utbud av nätbaserade högskoleutbildningar som lockar alltfler studenter, oftast över 25, som kombinerar studier med arbete och familj. Genom dessa utbildningar har nya studentgruper fått möjlighet att delta i högre utbildning.
Men Professor Grepperud ser en intressant trend. Lärosäten vill gärna göra sina utbildnigar så flexibla som möjligt för att locka flera nya studenter men samtidigt finns det indikationer att särskilt just dessa studenter uppskattar mest en tydlig struktur i sina utbildningar. Många uppskattar fysiska träffar och chansen att komma hemifrån. Utan stöd är risken för avhopp stor. De som däremot uppskattar flexibiliteten är studievana studenter som kan ta för sig och inte behöver mycket stöd.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kom nyligen över din blogg och har läst tillsammans. Jag trodde att jag skulle lämna min första kommentar. Jag vet inte vad jag ska säga förutom att jag har tyckte om att läsa. Nice blogg.