fredag 28 januari 2022

MOOC från Luleå bland topp-100 i världen

En öppen kurs (MOOC) från Luleå tekniska universitet har hamnat bland de 100 bästa MOOCs i världen enligt MOOC-portalen Class Central, enligt en nyhet från LTUJosefs onlinekurs kom med på global topp 100-lista. Kursen, som ligger på den brittiska MOOC-plattformen FutureLearn, heter Workplace Wellbeing: How to Build Confidence and Manage Stress och tagits fram av biträdande professor i distribuerade datasystem, Josef Hallberg

Han bygger en del av kursen utifrån egna erfarenheter av stress och depression och ser kursen som ett sätt att hjälpa andra att hantera svåra arbetssituationer. Pandemin har bidragit att sätta fokus på stressrelaterade frågor. Hittills har cirka 5500 personer registrerat sig på kursen och Josef ser att den engagerar folk från hela världen.

För mig är det inte drivande att vara med på en topplista, men det är en konsekvens av att många har tagit del av kursen och innehållet. Det känns positivt. Det finns en diskussionsdel i kursen och man kan se hur deltagarna pratar med varandra om det här ämnet. Att se hur innehållet och samtalen hjälper deltagarna är den viktigaste belöningen för mig.
LTU har flera MOOCs som är öppna för alla (se utbudet). Universitetet ser dessa kurser som ett bra sätt att sprida utbildning till nya målgrupper, stärka lärosätets och lärarnas synlighet samt vidareutveckla lärarnas kompetens i digital undervisning.

Inga kommentarer: