fredag 11 november 2011

1-till-1 satsningar internationellt


Många kommuner i Sverige satsar på att införa s. k. en-till-en; en dator till varje elev (och lärare). Men internationellt är detta inget nytt som jag har rapporterat här flera gånger. Uruguay var det första landet att ge alla skolbarn under 14 en bärbar dator och satsningen fortsätter tills alla elever har datorer.

Världsbankens blogg om IT och lärande, EduTech, finns nu en artikel som innehåller en lista över alla länder som har nationella initiativ kring en dator till varje elev, 1-to-1 educational computing initiatives around the world. Nyligen bjöd OECD in representanter från världens en-till-en satsningar för en konferens och listan är baserad på de länder som deltog. Bland de ledande länderna var förstås USA, Storbritannien, Australien och Sydkorea men många utvecklingsländer satsar också, bland annat Rwanda, Paraguay, Peru och Nepal.  Sidan innehåller länkar till alla satsningar samt internationella studier kring frågan.

Listan ska byggas ut förstås och just nu innehåller den inte regionala eller lokala satsningar som vi ser här i Sverige.

Inga kommentarer: